Emerge Investment Group köper GU Ventures aktier i Kromnigon

|

Published: Jan 27, 2017 15:27 CET

Kromnigon teamet från vänster: Per Fogelstrand, Alexander Lagerman, Lorna Fletcher och Ulf Yrlid.

For English version, visit GU Ventures webpage.

GU Ventures har sålt sina aktier i Kromnigon, ett av de lovande inkubatorföretagen, till entreprenören Matthias Papp och hans företag Emerge Investment Group. Kromnigon, som verkar inom avancerad mikroskopering, har hittills under sin inkubatorperiod utvecklat och validerat sina två produkter, SpectraSplit och FlexiStain, som ska lanseras inom kort. Kromnigon kommer även efter försäljningen att ingå i GU Ventures inkubator.

Kromnigon är ett nystartat företag, som grundades i projektform för två år sedan av forskarna Per Fogel­strand och Ulf Yrlid vid Göteborgs universitet. Etablering skedde i samverkan med GU Ventures, en statligt ägd inkubator i Göteborg med uppdrag att stötta nya affärsidéer i tidig fas. Kromnigon har nått sina primära mål och är nu redo att lansera de nya produkterna på marknaden. Detta har uppnåtts tack vare grundarnas idoga arbete och stödet från GU Ventures, VINNOVA och Forsknings- och innovationskontoret vid Göteborgs universitet.

– “Vi är mycket nöjda med att Kromnigons utveckling har varit så lyckad att en kommersiell partner vill förvärva vår del av företaget så pass tidigt”, säger Klementina Österberg, VD på GU Ventures. “Detta har blivit möjligt tack vare de eldsjälar som på ett dedikerat och målmedvetet vis har utvecklat Kromnigon, såsom dess grundare, deras partners och personalen på GU Ventures, då främst min kollega Lorna Fletcher, vår IPR expert och affärsutvecklare som har verkat som Kromnigons styrelseordförande.”

Parterna tvekade inte då möjligheten uppstod att ta in Matthias Papp och hans bolag, Emerge Investment Group, i Kromnigon. Samarbetet tillför en strategisk förstärkning som GU Ventures värdesätter och ställer sig bakom. GU Ventures har således sålt sina aktier i Kromnigon till Emerge.

– ”Matthias Papp är den ideala ägaren och investeraren för Kromnigon”, säger Lorna Fletcher. “Han delar vår vision för Kromnigon och jag är övertygad om att han, Per, Ulf och Alexander Lagerman, som är verksamhetschef, tillsammans framgångsrikt kommer att driva Kromnigon vidare. Jag känner mig förväntansfull inför Kromnigons utveckling och är också nyfiken på vad innovatörerna Per och Ulf härnäst lägger till i Kromnigons produktportfölj.”

På två år har GU Ventures fått en avkastning om fyra gånger sin investering i Kromnigon och kommer använda detta till investering i nya idéer och start-ups. Kromnigon kommer som nämnts fortsätta inom GU Ventures inkubator och få vidare affärsutvecklingsstöd.

– “Vi är mycket tacksamma för det stöd som vi har fått av GU Ventures”, framhåller de två innovatörerna och grundarna, Per Fogelstrand och Ulf Yrlid, som är forskare vid Sahlgrenska Akademin inom Göteborgs universitet. “Vi ser fram emot lanseringen av våra första produkter under 2017 och fortsatt utveckling av Kromnigon tillsammans med Emerge.”

Huvudmålet är att etablera ett kommersiellt livskraftigt företag baserat på produkter som gör det enklare, snabbare och billigare att utföra avancerad mikroskopering.

För mer information, kontakta:

Lorna Fletcher, + 46 (0)73 – 416 7084, lorna.fletcher@ventures.gu.se

Link to the webpage:

http://www.mynewsdesk.com/se/guventures/pressreleases/emerge-investment-group-koeper-gu-ventures-aktier-i-kromnigon-1769385